Řeznické novinky

Skip Navigation Links

Hovězí kližka - seriál o mase

Hovězí kližka je namáhané svalstvo předních a zadních nohou skotu na předloktí a nad kolenem. Zařazuje se do kategorie předního masa, i když je kližka z přední nohy i zadní nohy. Charakteristické pro kližku jsou menší vyrýsované svalové celky s velkým obsahem vazů a šlašitých částí. Z tohoto důvodu je ideální pro přípravu

  • dušením a
  • pomalým vařením.

Maso, nakrájené na hrubší kostky, spolu s vazovými tkáněmi změkne, zkřehne a pustí šťávu tak potřebnou třeba pro vynikající guláš.

Hovězí maso je maso ze skotu, tzn. jalovic, krav, volků a býků. Obsahuje vysoké  množství bílkovin a minerálů. Hovězí maso je také vysoce ceněno všemi, kdo žijí zdravým životním stylem.

Hovězí maso s vysokým obsahem bílkovin a minerálů pochází z masných plemen skotu, kde zejména u mladých zvířat mluvíme o mase vynikající jakosti, jasně červené barvy.

Základním dělením hovězího masa je rozdělení na maso přední a zadní (POZOR - neztotožňuje se s přední a zadní částí zvířete). Přední maso je tvořeno zejména menšími svaly, které v bohaté míře obsahují vazivo a jsou tučnější. Naopak zadní maso je tvořeno většími svaly, které jsou charakteristické svojí libovostí.