Řeznické novinky

Skip Navigation Links

Hovězí svíčková - seriál o mase

Hovězí svíčková je tenký dlouhý sval podél bederní páteře z vnitřní strany roštěnce. Jedná se o skoro nenamáhaný sval v těle, jde o nejexkluzivnější, nejkvalitnější, nejlibovější a také nejdražší maso, protože hovězí svíčková tvoří jen 2% celé jatečné půlky – a každé zvíře má jen 2 kusy.

Je ideální pro minutkovou kuchyni, připravuje se středně nebo krvavě propečená. Delší tepelná úprava maso znehodnocuje a z důvodu nízkého obsahu tuku dojde k vysušení a ztvrdnutí! Pro kuchyňskou úpravu se maso zbavuje tuku, šlach a horní blány, čistá svalovina se pak dělí na tři části palec, střed a špičku.

Palec je vhodný zpracovat na:

  • bifteky (sirloin steaky),
  • dušením vcelku,
  • případně jako řízky či tokáně.

Střední část hovězí svíčkové je nejcennější a zpracovává se na:

  • tzv. porterhouse steaky,
  • filety nebo
  • jako veliký steak Chateuabriand.

Poslední část, špička svíčkové neboli Filet mignon se připravuje:

  • vcelku nebo
  • sekaný na oblíbený tatatrský biftek.

Delší kusy pravé svíčkové je také možno zapéct v listovém těstě jako světoznámé Beef Wellington.

Přejeme Vám dobrou chuť.