Řeznické novinky

Skip Navigation Links

Vepřová kýta - seriál o mase

Vepřová kýta  je část zadní nohy až ke kolenu. Skládá se z mohutné kosti obalené dlouhými svazky svalových vláken. Obsahuje minimum tuku a má tak při zpracování tendenci vysychat. Nicméně se jedná se opět o velmi libové maso a tradičně se používá k výrobě šunky.

Vepřová kýta je velice variabilní, může se připravovat

  • jak na plátky pro zhotovení minutek,
  • tak na kousky jako:
    • ražniči,
    • do různých plněných závitků,
    • dušená v plátcích,
    • na nudličky na čínu rychle orestovaná ve woku.

Na co bychom si měli určitě dát pozor před tepelnou úpravou, je správné porcování a krájení. Řezy vždy musí vést přes vlákno kýty, jinak bude maso vysušené a tuhé.

Přejeme Vám dobrou chuť.